Kwas sorbowy (Acidum Sorbicum, E200) to konserwant, który stosuje się głównie w produktach spożywczych oraz kosmetykach. Kwas sorbinowy charakteryzuje się właściwościami przeciwgrzybiczymi i jest także substancją zatrzymującą wilgoć.

Kwas sorbowy w temperaturze pokojowej jest ciałem stałym, najczęściej w postaci białego proszku o bardzo słabej rozpuszczalności w wodzie. Dodany do produktu może być przyczyną cierpkiego smaku i charakterystycznego zapachu. 

Jest to substancja, która wykazuje wysokie właściwości przeciwgrzybicze (hamuje rozwój pleśni, drożdży i innych przedstawicieli tego gatunku). Najsilniejsze właściwości wykazuje w pH kwaśnym (poniżej 6,5). Co ciekawe nie wpływa negatywnie na żywotność bakterii. 

W przemyśle spożywczym kwas sorbinowy i sorbinian potasu są stosowane do konserwowania serów, wyrobów piekarniczych, produktów na bazie warzyw (pikle, oliwki, świeże sałatki), produktów na bazie owoców (suszone owoce, soki owocowe), napojów i innych produktów, takich jak wędzone ryby, margaryna i majonezy.

Przykładowo w wyrobach cukierniczych dodaje się je tam, gdzie trwałość mikrobiologiczna wyrobów ciastkarskich jest niewystarczająca. Substancje te działają jak inhibitory pleśni, zmieniając aktywność wody w  produkcie. Ilość substancji konserwującej będzie się różnić w zależności od wymagań dotyczących okresu przechowywania, przy czym górne limity są kontrolowane przez ustawodawstwo. W praktyce wysoki poziom dodatku doprowadzi do zmian w smaku produktu, co może sprawić, że produkt będzie nie do przyjęcia dla konsumentów. (Cauvain, 2003)

Jeśli chodzi o przemysł kosmetyczny sorbinian potasu można znaleźć w żelach pod prysznic, żelach do higieny intymnej, pastach do zębów, mydłach w płynie i kremach. Znajduje zastosowanie także w  produktach przeznaczonych do makijażu twarzy i oczu, takich jak tusze do rzęs czy cienie do powiek.

2 Przedmioty

in the same category

4 innych produktów w tej samej kategorii:
Product added to compare.